Biografie

Joost Kleppe (Amsterdam, 1963) studeerde compositie bij Tristan Keuris aan het Utrechts conservatorium. In 1990 sloot hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie. Sindsdien werd hij enige malen geselecteerd voor een internationale beurs. Hij studeerde daarmee in Hongarije, Engeland en Duitsland

Joost Kleppe legt zich toe op het schrijven van vocale muziek. Daarbij vormt poëzie of theater dikwijls het uitgangspunt. Kenmerkend voor zijn muziek is een toegankelijke lyriek, een intense hartstochtelijkheid, en een inventieve en speelse ritmiek. “Met met mijn werk wil een brug slaan tussen de orginaliteit van hedendaagse muziek en de ontroerende directheid van Portugese fado, jazz en oude muziek.”

Werk van de componist is o.a. ‘Sinfonia de uma noite inquieta’ (1997) en Passávamos (2010), beiden meermaals gezongen door het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra, de in de Nederlandse pers lovend besproken kameropera ‘De tweede reis’ (1998) – in regie van Wim Trompert – en ‘Eros & Psyche’ (2003), een concert voor fluitiste Eleonore Pameijer. Tenor Marcel Beekman bracht in 2010 en 2011 twee composities van van Joost Kleppe in première: ‘Canções Portuguesas’ en ‘Prometeu’, geïnspireerd op Portugese fado.

Voor het theater componeerde Joost Kleppe onder andere ‘Leven in hel, de operette’ (2001), op tekst van Ramsey Nasr. In 2006 maakte hij samen met regisseur Pieter Kramer de opera ‘Sneeuwwit’, naar het kinderboek Zwart als Inkt van Wim Hofman. Hoofdrollen daarin werden gespeeld door Loes Luca en Paul R. Kooy. De voorstelling werd gespeeld in 50 grote theaters.

In 2008 werd aan Joost Kleppe de Europese AGEC-prijs voor beste koorwerk van dat jaar uitgereikt, voor zijn ‘Chant d’amour’, voor koor, twee piano’s en slagwerk.In 2010 werd ‘Passávamos’, voor zestien solostemmen, in Madrid in première gebracht door het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra. In 2016 organiseerde Joost Kleppe de concertserie ‘Meet the Composer!’ gepresenteerd door Mike Boddé, Stine Jensen en Paul Haenen, in Nijmegen (LUX), Amsterdam en Rotterdam. Hij was daar tevens één van de hoofdgasten.