Biografie Joost Kleppe

Joost Kleppe (Amsterdam, 1963) studeerde compositie bij Tristan Keuris aan het Utrechts conservatorium. In 1990 sloot hij zijn studie af met de Prijs voor Compositie. Sindsdien werd hij enige malen geselecteerd voor een internationale beurs. Hij studeerde daarmee in Hongarije, Engeland en Duitsland

Joost Kleppe legt zich toe op het schrijven van vocale muziek. Daarbij vormt poëzie of theater dikwijls het uitgangspunt. Kenmerkend voor zijn muziek is een toegankelijke lyriek, een intense hartstochtelijkheid, en een inventieve en speelse ritmiek.
Met met mijn werk wil een brug slaan tussen de orginaliteit van hedendaagse muziek en de ontroerende directheid van Portugese fado, jazz en oude muziek.’

Werk van de componist is o.a. Sinfonia de uma noite inquieta (1997)
-geselecteerd voor buitenlandse  toernee Nederlands Kamerkoor 2005-, de in de Nederlandse pers lovend besproken kameropera De Tweede Reis (1998) –in regie van Wim Trompert- en Eros & Psyche,  (2003) een concert voor fluitiste Eleonore Pameijer. Tenor Marcel Beekman bracht in 2010 en 2011 twee composities van van Joost Kleppe in première: Canções Portuguesas en Prometeu, geïnspireerd op Portugese fado.

Voor het theater componeerde Joost Kleppe onder andere Leven in Hel, de operette (2001), op tekst vanRamsey Nasr. In 2006 maakte hij samen met regisseur Pieter Kramer de opera Sneeuwwit, naar het kinderboek Zwart als Inktvan Wim Hofman. Hoofdrollen daarin werden gespeeld door  Loes Luca en Paul R. Kooy. De voorstelling werd gespeeld in 50 grote theaters.

In 2008 werd aan Joost Kleppe de Europese AGEC-prijs voor beste koorwerk van dat jaar uitgereikt, voor zijn Chant d’Amour, voor koor, twee piano’s en slagwerk.

In 2010  werd Passávamos, voor zestien solostemmen,in Madrid in première  gebracht door het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra.

In 2016 organiseerde Joost Kleppe de concertserie Meet the Composer! gepresenteerd door Mike Boddé, Stine Jensen en Paul Haenen, in Nijmegen (LUX), Amsterdam en  Rotterdam. Hij was daar tevens één van de hoofdgasten.